Genetyczne podłoże nietolerancji pokarmowych

Świadomość nietolerancji pokarmowej jest bardzo istotna dla zachowania zdrowia, szczególnie w przypadku nietolerancji glutenu. Mówi się o niej sporo, jednak według ekspertów, wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ta dolegliwość dotyczy także i ich osoby. Typowe objawy, takie jak bóle brzucha, stawów, wzdęcia, biegunki, tycie lub niedowagę, łatwo przypisać można innym przyczynom lub nawet zignorować – co może być dla nas bardzo niebezpieczne w skutkach, gdyż np. nieleczona celiakia może być przyczyną wielu chorób. 

 

Nietolerancja laktozy

Laktaza to enzym odpowiedzialny za trawienie laktozy, czyli cukru mlecznego. Zdarza się, ze brakuje go w organizmie, a wtedy następują trudności z trawieniem większych ilości laktozy, co z kolei może być przyczyną biegunek, wzdęć i bólów brzucha.

 

Nadwrażliwość na sól

Sód jest składnikiem niezbędnym dla utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Pewien rodzaj genotypu wpływa jednak na wrażliwość na większe ilości sodu. Wrażliwość ta zwiększa ryzyko nadciśnienia i niektórych chorób krążenia.

 

Celiakia

Celiakia to choroba autoimmunologiczna. Jednym z jej źródeł może być podłoże genetyczne i obecność antygenów głównego układu zdolności tkankowej. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że cierpi na celiakię, przez co spożywa gluten i stopniowo niszczy swoje zdrowie.

 

Nadwrażliwość na kofeinę

Kofeina, substancja pobudzająca organizm, zawarta głównie w kawie, herbacie i napojach energetycznych, a także czekoladzie i lekach przeciwbólowych. Indywidualne cechy genomu mogą wpływać na wolniejsze jej metabolizowanie, co skutkuje uczuciami lęku, pobudzenia, a także skurczów serca, wzrostów ciśnienia krwi. Zwiększa też ryzyko zawału serca.

Do góry
Promocje
Znany lekarz
Mój Blog